Clickmed
programare rapida la medic

Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face?

Actualizat la data de: 16 Februarie 2021
Consultant medical:

Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog

Clinica: DERMAESTETICS

Ce este medicina estetica minim invaziva

Sus
Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face?

Medicina estetica minim invaziva sau non-chirurgicala este o ramura relativ noua in practica medicala din ultimii ani. Ea are rolul de a imbunatati aspectul nostru exterior prin tehnici mult mai putin traumatizante decat chirurgia. MEMI a luat amploare in aproximativ ultimii 15 ani si este in continua dezvoltare.

Care sunt tehnicile cele mai frecvent utilizate in Estetica Medicala Minim Invaziva?

Sus

Tratamentul numarul unu in lume este tratamentul cu toxina botulinica (mai cunoscut sub numele de ”botox”), urmat de injectarile cu acid hialuronic, peelinguri chimice, mezoterapie cu diferite cocktailuri de substante sau cu plasma, lipoliza injectabila, microneedlingul sau laserele.

Ce este toxina botulinica si pentru ce se foloseste?

Sus

Toxina botulinica este o substanta ce are ca scop relaxarea muschilor faciali. Se injecteaza in mai multe ramuri medicale, dar in medicina estetica amintim stergerea sau atenuarea ridurilor de expresie.

Indicatia principala a toxinei botulinice in scop estetic este reprezentata de tratamentul ridurilor: fruntea, glabela (zona dintre sprancene) si zona ochilor cunoscuta in termeni populari “laba gastii”. Initial, ridurile sunt riduri de expresie care se vad cand facem anumite miscari faciale (zambet/incruntare/mirare).Odata cu trecerea anilor, ele devin statice si se observa chiar si in afara mimicii faciale.

Care este candidatul ideal pentru botox si de la ce varsta se poate face?

Sus

Injectarile cu toxina botulinica se fac in primul rand in scopul prevenirii aparitiei ridurilor. Asadar, injectarile cu botox pot sa inceapa in jurul varstei de 30 de ani cat inca ridurile nu se vad in statica, astfel intarziem tot mai mult aparitia lor. Odata aparute ridurile, vizibile si in absenta mimicii, ele devin mai greu de tratat si de obicei nu dispar prin simpla injecatare de toxina botuluinica, ci necesita ulterior si umplere cu acid hialuronic sau atenuarea lor prin alte proceduri estetice.

Cat dureaza procedura, cand se vad efectele si cat tine efectul botoxului?

Sus

Procedura este nedureroasa sau cu disconfort minim, dureaza aproximativ 20 de minute in functie de cate zone se trateaza, rezultatul se vede intre 4 zile si 2 saptamani de la injectare, iar efectul tine aproximativ 3 - 4 luni, insa poate varia de la persoana la persoana in functie de stilul de viata. Asadar, sunt necesare aproximativ3 injectari cu toxina botulinica pe an.

Mituri despre botox:

1. Cade fata – FALS – de obicei aceste afirmatii sunt facute de persoane neavizate sau insuficient informate. Dupa incetarea efectului, mimica faciala revine la normal.

2. Botox in buze – in buze se pune acid hialuronic.

3. Botoxul si-l fac persoanele in varsta – Cu cat mai devreme incepem procedurile de injectare, cu atat mai bine va arata tenul nostru pe termen lung. Secretul este preventia!

Acidul hialuronic

Fillerele (engl. ”to fill” – a umple) reprezinta o categorie de produse injectabile, utilizate in practica medical in scopul imbunatatirii aspectului cutanat, al remodelarii structurilor anatomice si al corectarii unor anumite defecte faciale.

Principalul filler folosit in procedurile estetice minim invazive este acidul hialuronic. Acidul hialuronic este una dintre principalele componente ale organismului si se regaseste in mod normal in organismul uman.

Beneficii ale acidului hialuronic in medicina estetica: volumizarea buzelor; volumizarea pometilor; corectia cearcanelor; umplerea ridurilor fine si profunde; tratamente de hidratare (fata, maini, gat, decolteu).

Pot beneficia de tratamentele cu AH pacientele/pacientii care isi doresc restaurarea volumetriei faciale diminuata/pierduta in cadrul procesului natural de imbatranire; corectarea anumitor defecte/asimetrii la nivel facial; estomparea ridurilor; creterea elasticitatii si a nivelului de hidratare a pielii si un aspect luminos si odihnit al pielii.

Cat tine efectul acidului hialuronic?

Sus

Acesta este un efect reversibil – persistenta de aproximativ 6 – 9 luni, uneori chiar mai mult – pana la 2 ani. Persistenta efectului poate varia in functie de factorii individuali (fumat, exercitii fizice, expunere la soare, nivel de hidratare etc.).

Cand se contraindica injectarea de acid hialuronic?

Sus

- infectie activa la nivelul zonei care urmeaza a fi injectata;
- sarcina;
- alergii cunoscute la anestezic;
- tulburari de coagulare a sangelui;
- folosirea recenta a medicamentelor care au rol de a subtia sangele (ex. Aspirina) sau antiinflamatoare nesteroidiene (ex. Ibuprofen);
- asteptari nerealiste;
- persoane minore.

Cum decurge o procedura de injecare si la ce trebuie sa ne asteptam dupa?

Sus

Injectarile se fac cu anestezie locala (crema), iar nivelul de durere este unul scazut sau poate fi chiar nedureros in functie de tehnica folosita (ac sau canula) si de zona tratata.

Dupa injectare, in special la buze, pot aparea vanatai, umflarea zonei si usoara sensibilitate (toate revesibile in 3-4 zile). Inainte de injectarea acidului hialuronic se evita vizitele la stomatolog cu 2 saptamani inainte si 2 saptamani dupa, se evita efortul fizic intens, fumatul si consumul de alcool timp de aproximativ 48 de ore. Se recomanda sa se bea multa apa.

Alte proceduri estetice minim invazive folosite in dermatologie

Sus

Mezoterapia injectabila – in cadrul acestei proceduri se folosesc cocktailuri de substante dedicate sa trateze anumite afectiuni cutanate cum ar fi hiperpigmentarea (petele maronii de pe piele), laxitatea cutanata, caderea parului, vergeturile sau celulita.

Se injecteaza aceste cocktailuri prin microinjectii subcutanate pe zona cu probleme sub anestezie locala. De regula necesita cam 4-6 sedinte pentru obtinerea unui rezultat optim.

Microneedlingul – o procedura care a revolutionat in ultimii ani medicina estetica prin faptul ca vine cu beneficii extraordinare, fara timp de recuperare indelungat. Cu ajutorul unui aparat cu microace se fac impunsaturi repetate pe suprafata pielii, ajutand astfel la refacerea si stimularea producerii propriului colagen.

Microneedlingul vine cu efecte foarte bune in tratarea ridurilor fine, cicaticilor, vergeturilor, a porilor dilatati si, nu in ultimul rand, a petelor de pe piele (de la soare, dupa sarcina). Se face cu anestezie locala (crema), este nedureros si poate necesita 4-6 sedinte.

Peelingurile chimice – pot fi superficiale, medii sau profunde. Se folosesc diferite substante dedicate pentru fiecare afectiune in parte (cicatrici post acneice, fotoimbatranire, cronoimbatranire, micsorarea porilor, rejuvenare cutanata). Perioada de refacere poate sa ajunga si la 2 saptamani in functie de ce tip de peeling se alege.

Laserele – sunt mai multe tipuri de lasere folosite in estetica medicala si se folosesc fie pentru rejuvenarea faciala, fie pentru tratarea anumitor afectiuni cum ar fi petele pigmetare sau petele vasculare.
Aceste lasere se folosesc pe fata exclusiv in sezonul rece (iarna, toamna tarziu, primavara foarte devreme) pentru a evita expunerea la soare care poate provoca complicatii grave dupa astfel de proceduri.

Precautie mare cu soarele trebuie avuta si in cazul peelingurilor si a microneedlingului. Deci expunerea la soare dupa aceste proceduri este interzisa si purtarea unei creme cu SPF 50 este obligatorie.

De amintit in practica medicala este si terapia cu plasma, mai cunoscuta sub numele de ”terapia vampir”. In cadrul acestei proceduri se recolteaza sangele pacientului, se centrifugheaza si rezulta plasma imbogatita cu trombocite, fiind o metoda ideala de stimulare a procesului de regenerare al pielii. Este o procedura care trebuie facuta periodic, cu rezultate vizibile in timp.

In concluzie, Medicina Estetica Minim Invaziva are ca scop si tratarea efectelor vizibile ale foto sau cronoimbatranirii dar si preventia aparitiei unui aspect imbatranit in timp.
Procedurile estetice nu se fac doar dupa varsta de 40 de ani. Este total gresita gandirea ca ”suntem tinere si nu avem nevoie”. Va fi mai greu si mai costisitor la 40 – 45 de ani sa tratam daca nu incepem sa prevenim.

Estetica medicala minim invaziva nu trebuie sa schimbe fizionomia fetei, ci trebuie sa pastreze frumusetea naturala, sa armonizeze aspectul fetei si al pielii in general si sa ne redea ceea ce in timp am pierdut.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate