Clickmed
programare rapida la medic

Dermatita atopica la copil

Actualizat la data de: 09 August 2022
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
Dermatita atopica la copil Vezi galerie foto

Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie cronica a tegumentului care se asociaza frecvent cu alte afectiuni alergice localizate la nivelul sistemului respirator, precum astmul bronsic sau febra de fan. Dermatita atopica afecteaza copiii si adolescentii. La copiii mici, aceasta afectiune este frecvent denumita eczema.

Pasii care trebuiesc urmati pentru a fi vindecata sunt:
- autoingrijirea adecvata
- monitorizarea de catre medic a starii generale si a evolutiei sub tratament medicamentos.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Factori de risc
  4. Consult de specialitate
  5. Diagnostic
  6. Complicatii
  7. Tratament
  8. Intrebari frecvente si mituri
  9. De retinut!
  10. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Dermatita atopica se caracterizeaza prin aparitia unor zone de rash (inrosire) pruriginoase si calde in regiuni ale corpului copilului care retin mai mult umiditatea, precum pliurile cutanate ale coatelor, genunchilor, gatului, fetei, mainilor, picioarelor, regiunilor inghinale, organelor genitale si in jurul anusului. In zonele afectate, tegumentul este uscat si ingrosat. Scarpinarea este greu de controlat si este frecvent inconstienta, devenind un obicei. Oboseala cronica poate aparea datorita lipsei de somn provocate de mancarimea severa.

Factori de risc

Sus

Printre factorii de risc se numara:
- febra de fan sau astmul bronsic
- alergia la anumite alimente
- istoricul familial de dermatita atopica sau de alte afectiuni alergice
- stresul
- rash-ul (eruptie) si mancarimea ce se accentueaza in timpul perioadelor stresante
- folosirea de medicamente imunosupresoare.

Complicatiile sau recurentele nu pot fi prevenite la ora actuala.

Consult de specialitate

Sus

Medicul pediatru dermatolog trebuie consultat in urmatoarele situatii:
- copilul are simptome de dermatita atopica
- copilul prezinta febra sau mancarimea e de necontrolat in timpul eruptiei.

Diagnostic

Sus

Investigatiile pentru diagnosticarea dermatitei atopice sunt analizele sangvine si probele prelevate din leziuni pentru identificarea agentilor alergici.

Complicatii

Sus

Acestea pot fi:
- infectie bacteriana secundara in zonele afectate
- susceptibilitate crescuta la reactiile adverse ale medicamentelor
- scaderea rezistentei fata de infectiile fungice si virale
- cicatrici permanente datorate gratajului (scarpinarii).

Evolutia este imprevizibila. Eruptii si remisiuni pot apare de-a lungul vietii copilului dumneavoastra.

Tratament

Sus

Ingrijirea la domiciliu

Se recomanda inmuierea cu apa rece a leziunilor cu cruste si cu secretii. Aceasta metoda diminua mancarimea si inlatura crustele. Faceti baie copilului cu apa rece cu alti agenti de curatare in locul sapunului. Copilul trebuie sfatuit sa poarte haine largi, de bumbac, sa evite hainele din lana sau materiale sintetice. Nu permiteti sa fie vaccinat copilul impotriva variolei. Vaccinul antivariolic poate cauza o reactie amenintatoare de viata. Reduceti stresul din viata copilului cat mai mult posibil.

Tratament medicamentos

Pentru ameliorarea mancarimii usoare, se recomanda folosirea steroizilor sau preparatelor cu gudron, administrate local, fara prescriptie medicala. Pentru mancarimi severe se pot recomanda:
- steroizi topici cu potenta mai mare
- medicamente cortizonice orale, rar, si numai pentru scurte perioade de timp
- antihistaminice sau tranchilizante usoare
- unguente lubrifiante pentru mainile copilului
- antibiotice (uneori) impotriva infectiilor secundare.

Intrebari frecvente si mituri

Sus

Mit: Poti scapa de Dermatita Atopica prin gasirea si eliminarea singurului lucru care o provoaca. Atunci cand vorbesc cu parintii care au un copil cu eczema, dermatologii constata adesea ca parintii doresc ajutor pentru a gasi acel aliment sau alt alergen care cauzeaza eczema copilului lor. Inainte de a consulta un dermatolog, parintii spun adesea ca au experimentat deja eliminarea diferitelor alimente din dieta copilului lor, cum ar fi ouale, laptele si nucile.

Realitate: Ani de cercetari au dovedit ca nu exista un factor singular care cauzeaza Dermatita Atopica. Este o boala complexa care nu are leac.

Eliminarea alimentelor din dieta unui copil nu poate vindeca dermatita atopica, dar poate cauza probleme de sanatate. Copiii au nevoie de nutrientii din alimente, cum ar fi ouale si laptele, pentru a creste si a se dezvolta corespunzator.

Pentru a oferi o ameliorare a dermatitei atopice, dermatologii creeaza un plan de tratament care utilizeaza:

  1. Ingrijirea pielii
  2. Gestionarea factorilor declansatori
  3. Medicamente sau terapie cu lumina, dupa cum este necesar

Mit: Copiii se vindeca de dermatita atopica. Desi este adevarat ca dermatita atopica dispare adesea de la sine inainte ca un copil sa implineasca 18 ani, aceasta poate fi o afectiune pe tot parcursul vietii.

Realitate: Nu exista nicio modalitate de a sti daca eczema unui copil va disparea sau va ramane. Pentru a preveni inrautatirea si pentru a ameliora simptomele, dermatologii recomanda tratarea acesteia.

Mit: Pentru a reduce exacerbarile, reduceti numarul de bai. Deoarece dermatita atopica provoaca o piele extrem de uscata, unii oameni cred ca pot ameliora simptomele facand mai putine bai si dusuri. Cercetarile arata contrariul.

Realitate: Efectuarea unei bai sau a unui dus scurt, zilnic, caldut, ajuta. Baia indeparteaza bacteriile si alti germeni de pe piele, ceea ce poate reduce infectiile cutanate. Multe persoane cu dermatita atopica fac infectii ale pielii.

Aplicarea pe piele a unei creme hidratante fara parfum la cateva minute dupa baie ajuta la fixarea umiditatii in piele si reduce uscaciunea.

Care este diferenta dintre eczema si DA?

Eczema se refera la un grup de afectiuni care provoaca inflamarea pielii. Exista mai multe tipuri de eczeme. Dermatita atopica este cel mai frecvent tip.

Alte tipuri de eczeme includ dermatita de contact, eczema nummulara si eczema dishidrotica. Oamenii spun adesea eczema atunci cand se refera la oricare dintre aceste afectiuni.

Desi dermatita atopica este doar un singur tip de eczema, aceasta se poate dezvolta pe piele in mai multe moduri

De retinut!

Sus

Nu exista nici o restrictie din punct de vedere a activitatii fizice, cu exceptia pastrarii unei temperaturi ambientale racoroase si evitarea expunerii la caldura a copilului dumneavoastra.

O dieta cu evitarea agentilor alergici poate fi necesara daca se suspecteaza o alergie alimentara.

Copilul poate merge la scoala. Dermatita nu este contagioasa.


Medici specialisti Pediatrie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate